1 hectare: de sleutel tot succes

PuVida brengt mensen weer in contact met zichzelf en alles om hen heen, met beide benen op de grond.
Dit wordt bereikt doordat we een stuk grond van meer dan 716 hectare verdelen in 250 stukken van minimaal een hectare. Deze hectares worden verkocht aan verschillende bewoners en zij vormen samen het dorp. Op iedere hectare creëren de bewoners een woonomgeving waarbij er voldoende voedsel geproduceerd wordt om van te leven, zodat iedereen zelfvoorzienend en onafhankelijk is; het zogeheten familielandgoed. Dit betekent dat de bewoners zich kunnen ontwikkelen op een zelf(bewust) gekozen manier en zich niet laat leven door de maatschappij. Steeds meer mensen zijn hier naar op zoek. Leven op je eigen familielandgoed en zorgen dat er genoeg voedsel verbouwd wordt, heeft op een ieder de uitwerking dat er op een bewuste manier met het domein omgegaan wordt. Tuinen komen tot bloei en ontwikkelen zich tot een oase van verschillende soorten bloemen, voedende planten, struiken, kruiden en bomen. Door het toepassen van permacultuur wordt het natuurlijke ecosysteem behouden en hersteld en de bodemgesteldheid verbeterd. Het bewerkstelligd tegelijkertijd een harmonieuze, rijkelijke en zuivere relatie met de natuur.

In PuVida ontstaat er zo een tijdsverdeling die zelf(bewust) gekozen is en niet vanuit moeten. Door deze gezonde levensstijl ervaren de mensen geen stress. Er is genoeg tijd om nieuwe dingen te bedenken waardoor men creatiever en oplossingsgerichter wordt. Het zelfgecreëerde plafond van mogelijkheden wordt verhoogd. Onbegrensde mogelijkheden betekent dat je vrij bent. En dat is de bedoeling van de mens: vrij zijn. Door deze manier van leven te kiezen ontstaat er genezing voor de mens en de omgeving van de mens. Hierdoor worden deze stukken grond die op deze specifieke manier bewoond worden weer natuurlijk en divers. Dit zorgt er weer voor dat de natuur zich kan herstellen en met hulp van zijn bewoners op een veel snellere manier. Waarschijnlijk hebben wij vroeger altijd zo geleefd, want wie logisch nadenkt beseft dat we volledig de weg kwijt zijn geraakt met elkaar. Met deze manier van leven kan de weg weer terug worden gevonden en kan hersteld worden wat we kapot hebben gemaakt.

Een familie kan met een hectare grond helemaal zelfvoorzienend zijn. Het maakt niet uit waar ter wereld dit is. Als een stuk grond is ingericht volgens de permacultuur methode, kent het een grote diversiteit van planten, vruchten en bomen. Een uitgebreide diversiteit aan organismen vormen de basis voor een stabiele en sterke tuin. Plantendiversiteit garandeert de beschikbaarheid van verse groenten en fruit gedurende het hele jaar door. Het voedsel dat uit je eigen tuin komt en met liefde is gepland is veel voedzamer en gezonder dan wat je tegenwoordig in de winkels kunt kopen. Hierdoor ben je op je eigen hectare gezonder en fitter en bovendien hebben ziektes veel minder invloed op je.
Als mensen voedsel uit hun eigen tuin kunnen halen, verandert hun hele manier van leven en worden ze zelfvoorzienend. Dit betekent dat mensen die op deze manier gaan leven, hun leven vormgeven vanuit vrijheid. Hierdoor ontstaat er rust en vrede in het bewustzijn. Vanuit deze rust en vrede ontstaan er uitingen die ten alle tijden een meerwaarde zijn voor de omgeving. Dit komt doordat deze acties vanuit een gedachte van overvloed komen en niet vanuit gebrek; vanuit liefde in plaats van angst.
Als je een dorp vormgeeft vanuit deze principes, leef je vanuit een gevoel van overvloed, reageer je en handel je ook vanuit deze kern. Als je kijkt hoe de maatschappij die wij allen hebben opgebouwd is vormgegeven, dan zie je dat deze is ontstaan vanuit gedachtes van gebrek, in plaats van overvloed. En op deze manier wordt het nog steeds voortgezet. Het bewustzijn en daardoor ook de handelswijze maken dat situaties zich verergeren. Door dit in te zien en weer terug te keren naar een leven waarin je niet meer afhankelijk bent, maar zelfvoorzienend lossen we vanzelf de problemen op.

Een familielandgoed van 1 hectare is de sleutel tot een zelfvoorzienend en gelukkig leven!

De cijfers
Over het algemeen heerst de gedachte dat er te veel mensen zijn, dat er te weinig grond is voor iedereen en dat we bovendien de landbouw nodig hebben om als mens te kunnen overleven en genoeg voedsel te kunnen produceren. Toch klopt dit niet. De aarde heeft ongeveer 14,5 miljard hectare land. We leven nu met ongeveer 7 miljard mensen. We zien het als een mogelijkheid om iedere familie op 1 hectare te laten bewonen. Stel dat we uiteindelijk 25% van het land van de aarde zouden bewonen, dan blijft er nog steeds veel ongerepte natuur over. 10,9 Miljard mensen kunnen, bij een gemiddelde van 3 personen per hectare, 3,6 miljard hectare bewonen zonder dat er een voedselprobleem ontstaat. Planten volgens een permacultuur gedachte levert ongeveer 3 tot 5 keer meer aan producten op dan de mono cultuur – landbouw. En doordat de grote diversiteit er voor zorgt dat de grond vruchtbaar en levend is, ontstaan er een balans. Hierdoor zijn er geen middelen nodig en hoeft er eigelijk alleen maar gepland en geoogst te worden. Zo wordt je tuin je eigen privé supermarkt.