Awareness Center

In een tijd waarin de wereld in totale crises verwikkeld lijkt te zijn, is het belangrijk dat er ook positieve ontwikkelingen de aandacht krijgen. In het Awareness Center belichten we duurzame oplossingen.

Duurzaamheid staat voor gezondheid van de mens en de aarde, maar ook van financiële middelen. Deze drie elementen vormen samen de basis van een ecologische voetafdruk die voor eeuwig door kan gaan.

In het Awareness Center nodigen we mensen uit om de oplossingen die vandaag de dag aanwezig zijn te bekijken om zo bewustzijn te creëren dat we met elkaar een andere weg in kunnen slaan.

 

 

Zadenbank
In de zadenbank bewaren wij zeldzame en inheemse zaden uit Belize en vanuit de hele wereld. Wij planten deze zaden in het dorp en als we genoeg hebben delen we ze met andere organic farmers en communities.

We zijn een levende zadenbank, dit betekent dat we niet alleen zaden hebben om te bewaren, maar ook laten groeien en continu ruilen, zodat deze zeldzame soorten weer in gebruik komen.

Seed is the source of life and the first link in the food chain. Control over seeds means control over our lives, our food and our freedom.
- Dr. Vandana Shiva

 

scoop of red kidney beans and a variety of grain and seeds

nurcery

Kwekerij
Alle voedzame planten en bomen die er te vinden zijn zullen in deze kwekerij gekweekt worden voor het dorp, maar ook voor commerciële doeleinden buiten het dorp. Er zijn om te beginnen al meer dan 150 fruitbomen en andere vruchtbomen te verkrijgen. Ook zijn hier zaden te koop van biologische oorsprong. Meer dan 2000 groente, bloemen en kruiden zaden zijn er te vinden en de doelstelling is om dit aantal jaarlijks te laten stijgen. Buiten de voedzame zaden, fruitbomen en planten zijn er ook bamboe en bomen voor hardhout te vinden. Ook vind je hier alle voorkomende planten en bomen uit de jungle.

Voedselbos
Direct naast het Eco Resort ligt het voedselbos in het eilanden gebied. Dit wordt zo genoemd omdat het tussen twee rivieren ligt (Sibun rivier en Dry Creek). Deze 62 hectare grond is erg vruchtbaar, doordat de rivier de afgelopen honderden jaren voldoende gezonde grond achter heeft gelaten. Vroeger hebben hier vele citrusbomen gestaan, waarvan enkele nog op het eiland te vinden zijn en nog steeds heerlijke sinaasappels geven. In het voedselbos vind je een grote variatie aan groente, fruit, noten, paddestoelen en nog veel meer. Op deze manier wordt dit diverse en krachtige gebied volop benut.


Er zijn meer dan 150 fruitbomen die het goed doen in de tropen, zodat er genoeg keuze uit de heerlijkste soorten fruit is. Er zijn meer dan 25 nuttige bamboe soorten en deze zul je allemaal terug vinden in het eilanden gebied. De groentetuinen leveren voldoende groente om goed te kunnen voorzien aan de dagelijkse vraag van het Eco Resort en het restaurant. Ook zal er een grote diversiteit aan bloemen te vinden zijn en verschillende bijenkassen voor honing. Het hele dorp is voor de bijen een paradijs aan vers nectar en gasten en bewoners zullen vele verschillende geuren ervaren. Deze nectar en stuifmeel is zeer gezond om in te ademen en een wandeling door deze tuinen is dan ook heilzaam. Bovendien kun je vers fruit plukken en er is niets gezonder dan fruit direct van de bomen te eten.


Doordat je gedurende je verblijf in het voedselbos en de groentetuinen je eigen voedsel kunt plukken, ervaar je direct hoe het is om op een zelfvoorzienende en duurzame manier te leven. In het voedselbos wordt continu gewerkt met ervaren mensen en alle kennis delen we graag met geïnteresseerden. Het voedselbos is aangelegd vanuit de permacultuur gedachte, waardoor er na verloop van tijd een complete harmonie ontstaat en het een prachtig zelfregulerend gebied is.


Het voedselbos is het hart van PuVida en vanuit dit hart wordt iedereen uitgenodigd om weer terug te gaan naar de kern en zichzelf te vullen met voeding die echt is. Hierdoor ervaren gasten aan den lijve hoe echte voeding smaakt en wat het doet met je lijf, maar ook wat er allemaal mogelijk is in een gebied van 61 hectare. Ook zijn er zijn drie gebieden die precies 1 hectare groot zijn, maar alle drie totaal anders zijn ingericht. Zo kunnen gasten en toekomstige bewoners ervaren en zien hoe groot dit is en wat je allemaal kunt doen op een hectare. 1 hectare is groot genoeg voor een familie om zelf in voldoende gevarieerde voeding te kunnen voorzien. Er kunnen meer dan 300 verschillende planten groeien, maar dat is pas een begin en dat ervaar je in deze drie unieke tuinen.

 

Dragonfruit
Dragonfruit
Cacaoboom
Cacao
Koffie
Koffie
Cashewnoten
Cashewnoten