De tuinen

Alle bewoners van PuVida kiezen bewust voor een leven dichtbij de natuur. We willen met een lage ecologische voetafdruk zelf zorgdragen voor onze voeding in onze eigen tuin. Zelfvoorzienend zijn in voeding op een manier die permanent is en geen middelen buiten zijn eigen omgeving nodig heeft om dit te continueren.

Tegenwoordig wordt er intensief landbouw bedreven en is er weinig kennis en aandacht meer voor de bodem. Gifstoffen, maar ook monocultuur putten de grond uit. We hebben met zijn allen veel te lang gezonde bodem verwaarloosd en uitgeput. Hierdoor zijn onze bodems bedreigd. Bij PuVida draaien we dit om en willen mensen verbinden met de aarde en hun bewustzijn verhogen door zelf verantwoordelijk te zijn en voedsel te laten groeien rondom zijn eigen omgeving. We weten allemaal dat hoe korter de weg is die voedsel hoeft af te leggen voordat het gegeten wordt, hoe verser, gezonder, lekkerder en langer houdbaar het voedsel is. Daarom zullen eigen verbouwde groente ook resulteren in een zeer lage ecologische voetafdruk.

We zijn vergeten hoe belangrijk een het bodemvoedselweb is voor voedsel, voor het leven, voor ONS leven. De bodem is het fundament voor ons bestaan. Er zitten bijvoorbeeld meer organismen in een eetlepel gezonde bodem, dan dat er mensen op aarde leven. Onze gezondheid hangt af van de kwaliteit van de bodem, want dit zegt alles over de kwaliteit van ons voedsel en dus over onze gezondheid. Maar dat niet alleen. Een gezonde bodem heeft invloed op ons drinkwater, het klimaat en biodiversiteit. Zonder een gezonde bodem verliest het zijn sponsachtige effect en daardoor zullen rivieren opdrogen en woestijngrond oprukken. Door de bodem weer gezond te maken, zorgen we ook dat de kringloop weer hersteld wordt.

In een goed ingerichte tuin staat alles in evenwicht met elkaar en is er geen tot weinig verzorging nodig. Permacultuur staat voor permanente oplossingen. Daarin zal het ecosysteem in een permacultuur tuin zichzelf in balans houden. Omdat we hier vanaf het begin van de aanleg rekening mee houden, kunnen we op den duur volkomen genieten van deze aanleg, zonder dat we enige vorm van fysieke inspanning hoeven te plegen. Een tuin ingericht met een gigantische hoeveelheid aan verschillende planten en bomen, zal niet alleen veel voeding leveren gedurende het hele jaar, maar ook andere producten. De bomen die op den duur groot genoeg zijn, kunnen gebruikt worden voor de bouw van huizen en andere objecten. Omdat iedere bewoner dit naar eigen smaak en ideeën doet, ontstaat er in het dorp een grote biodiversiteit. Dit is belangrijk om de natuur in evenwicht te houden. En het belangrijkste is dat de voeding op deze stukken grond de bewoners ten alle tijde voorziet van gezonde en gevarieerde voeding. Onze eigen tuin als privé supermarkt; vers voedsel dat in overvloed voor het oprapen ligt.