Een waar paradijs voor groene, gezonde en creatieve ambities
PuVida is dé omgeving waar ondernemers een duurzaam bedrijf op kunnen oprichten. Er komt een bedrijventerrein van 7 hectare waar winkels gevestigd kunnen worden met eerlijke producten. In het dorp komt een voedselbos van 61 hectare, waar een grote diversiteit aan ingrediënten groeien. Hier kunnen verse voedingsproducten van gemaakt worden die in de winkels verkocht kunnen worden.

Ben jij een ondernemer met groene ambities en wil je werken met verse of duurzame producten, kom dan naar PuVida. Wij bieden de mogelijkheid én de omgeving. Om alvast in de stemming te komen en om een idee te geven van de mogelijkheden, hebben we hier beneden verschillende mogelijke ambachten en bedrijvigheden binnen het dorp omschreven.

 

Chocoladewinkel en -makerij
De lekkerste chocolade wordt hier met passie gemaakt. Als je deze winkel binnenkomt wordt je meegenomen in de sferen van de film ‘Chocolat’. Heerlijke zelf gemaakte bonbons en chocoladetaarten, gemaakt van de cacaobonen uit het PuVida dorp. De eigenaar plukt, droogt en brandt de bonen zelf en dat proef je!

Koffiebonen-malen-3

Koffiehuis en -branderij
Met een grote verscheidenheid aan bonen wordt hier verse koffie aangeboden. Hier worden verschillende methodes toegepast om de koffie te branden. Een meesterschap in Top kwaliteit biologische koffie, vol smaak. De koffieplant zul je in heel het dorp tegenkomen en met name in het voedselbos. De koffieplant krijgt bij ons de tijd om te groeien en de vruchten zullen alle sappen in zich op nemen om straks een heerlijke koffieboon te zijn vol smaak en aroma.

Honing en aanverwante producten
Een honingwinkel met een zeer breed assortiment aan honing. Daarnaast worden er schoonheidsproducten van deze biologische honing gemaakt. Het dorp heeft bomen met bloemen en langs de looppaden groeien oneindig veel bloemen. De imker oogst de honing op een bij-vriendelijke manier; met respect voor de bij.

Sappen, sausen, soepen en jam makerij: de Sausen Koning!
Verse sappen en houdbare ingemaakte sausen. Deze sausen worden dezelfde dag als ze geplukt zijn nog verwerkt tot heerlijk tomatensaus en andere sausen. Heerlijke jam van verse aardbeien of bessen. Verrast worden door ingemaakte augurken, sjalotjes en vele groenten. Mosterd, chilisaus, satésaus of juist een heerlijke notensaus. Maak ons gek Koning der Sausen!

De kruidenzaak
Vanille, zwarte peper, chili peper en kaneel. Het groeit hier allemaal en wordt gedroogd, gemalen en vermengt tot heerlijke kant en klare (curry)mengsels, met ideetjes voor recepten erbij geleverd.

 

theekruiden

thee

Het theehuis
Met de lekkerste ingrediënten wordt er verse thee voor je gezet. Bloemen, kruiden, bladeren en wortels; alles komt uit de tuin rondom het theehuis. Je kunt hier zelf de ingrediënten voor je thee plukken. Ook wordt met de kennis van de Maya’s de beste bladeren geselecteerd en geneeskrachtige theeën gezet. Smaken en geuren, gecombineerd met prachtige kleuren die in het thee glas ontstaan maken het drinken van de thee een ware beleving.

Delicatessenwinkel: olie, noten en (gedroogde) vruchten
In het dorp groeien verschillende noten- en vruchtenbomen. De noten en vruchten van deze bomen worden in deze winkel zongedroogd of vers gebrand. Hier vind je verse dadels of een heerlijke pesto gemaakt van zongedroogde tomaten. Verschillende soorten olie worden hier verkocht en eventueel met kruiden gemengd. Er staan sowieso al 2000 kokosnootbomen in het dorp, die ongekend veel olie opleveren.

notenolie

zeep

De schoonheidswinkel: zepen, geuren en zalven
Natuurlijke zepen gemaakt van onder andere de kokosolie uit het dorp, vermengt met de lekkerste kruiden, bladeren of citroenvruchten, met als garnering een zee van verse bloemen met hun ethers. Etherische oliën getrokken uit de planten en bloemen die in het dorp voorkomen of gepland zijn. Hier vind je alle schoonheids- en reinigingsproducten die heerlijk ruiken en goed zijn voor huid en milieu.

Pottenbakkerij

In Belize vind je niet snel een pottenbakker en daardoor is er een gebrek aan mooie borden, schalen en kopjes. Door een bedrijf in Belize op te zetten in het maken van keramiek heb je gelijk een grote afzetmarkt in handen. Door alle ambachten die ons dorp uitgeoefend worden, komen mensen graag naar ons toe om inkopen te doen voor de inrichting van hun huis.

pottenbakker

nurcery

Kwekerij

Alle voedzame planten en bomen die er te vinden zijn zullen in deze kwekerij gekweekt worden voor het dorp, maar ook voor commerciële doeleinden buiten het dorp. Er zijn om te beginnen al meer dan 150 fruitbomen en andere vruchtbomen te verkrijgen. Ook zijn hier zaden te koop van biologische oorsprong. Meer dan 2000 groente, bloemen en kruiden zaden zijn er te vinden en de doelstelling is om dit aantal jaarlijks te laten stijgen. Buiten de voedzame zaden, fruitbomen en planten zijn er ook bamboe en bomen voor hardhout te vinden. Ook vind je hier alle voorkomende planten en bomen uit de jungle.

Permacultuur designer

PuVida heeft de ambitie om de aankomende vijf jaar 250 terreinen te verkopen aan nieuwe bewoners van het dorp. Dit biedt voor een permacultuur designer een uitgelezen kans om deze markt te benutten en toekomstige bewoners bij te staan om hun hectare in te richten. Maar buiten het dorp zijn er ook veel projecten die de aankomenden jaren vragen om een ervaren permacultuur specialist. Voor zo ver wij weten heeft Belize maar een handvol specialisten en gezien de groei van de aankomende jaren is dit te weinig.

permacultuur

Meubelmakerij

Het dorp beschikt over een werkplaats waar alle machines staan om houtbewerking uit te kunnen voeren. Voor de meubelmaker is er genoeg ruimte om zijn bedrijf op te starten binnen het dorp en gebruik te maken van deze machines. De moderne stijl zoals wij die in Europa kennen kom je hier niet snel tegen. Hierdoor is er een grote vraag naar ontwerpers en meubelmakers die de Europese stijl hier in Belize brengen. Er is een grote afzetmarkt en de vraag naar trendy meubels zal alleen maar toenemen de aankomende jaren.

Groene stroom specialist

Het PuVida dorp is compleet ‘off the grid’ dit betekent dat wij grote systemen in het dorp hebben om stroom op te wekken. Er zijn in Belize bedrijven die dit verzorgen en daar werken we in eerste instantie mee samen. In de toekomst is echter veel onderhoud aan deze systemen en er is ook een blijvende vraag voor nieuwe systemen in en rondom het dorp. In heel Belize zal er de aankomende jaren een enorme groei zijn in deze business. Hierdoor is dit een goede kans om een bedrijf in ons dorp op te zetten in ‘off the grid’ energie. Tevens is ons dorp in de opbouwfase waardoor er een grote vraag is naar professionele elektriciens en die vind je niet snel in Belize. Kortom voor een ervaren elektricien met kennis van ‘off the grid’ energie ligt hier een gouden toekomst.

zonnepanelen