Onderwijs, een nieuwe kijk op leren

Over de hele wereld worden er steeds meer initiatieven aan het licht gebracht waarbij onderwijs op een andere manier uitgevoerd wordt dan het reguliere onderwijs. Ricardo Semler met de Lumiar school in Brazilië, Mikhail Petrovich Shchetinin heeft de Lycee School opgezet in Rusland en ook in Europa wordt het onderwijs steeds meer onder de loep genomen. Dit is een positieve ontwikkeling. Binnen het reguliere schoolsysteem wordt er les gegeven volgens vaste gegevens: je leert wat je opgedragen wordt en de lesstof die je wordt aangeboden trek je niet in twijfel. De leraar verteld en beslist wanneer er vragen gesteld mogen worden, de leerling luistert. In de huidige maatschappij willen we gelukkig, creatief en zelfstandig zijn, er wordt zelfinitiatief verwacht, je moet voor jezelf opkomen en het is heel belangrijk dat je flexibel bent. Waarom leren we dit niet op school? Naast dat het huidige reguliere schoolsysteem niet meer bij deze tijd past, werkt het ook niet voor iedereen. Ben je praktischer ingesteld, pak je dingen minder snel op dan gemiddeld of heb je heel veel energie en kan je moeilijk stil zitten? Dan wordt je als lastig ervaren, val je al snel buiten de boot en wordt je niet meer als 'normaal' gezien.

In PuVida bieden wij een nieuwe manier van onderwijs. Dit begint bij de kijk op de mens. Hoe kijk je naar een baby? Wij zien een baby als 'heel' en niet als een machteloos wezentje dat nog niks weet. Een baby weet super goed wat hij wil en kan dit ook aangeven. Hij heeft alles in zich om zelfstandig zijn eigen ontwikkeling te bepalen. Het is daarom belangrijk om een omgeving te creëren die deze ontwikkeling zo veel mogelijk de ruimte geeft. Daarin ben je als ouder in de eerste plaats verantwoordelijk om deze omgeving aan te bieden. Ook de school zou dit aan moeten bieden. Hierdoor kan een kind zelfstandig zijn eigen keuze maken in wat, wanneer en hoe hij iets wil leren. Wij vinden het belangrijk dat een kind op geen enkele manier geremd wordt in zijn ontwikkeling, maar hier juist in gestimuleerd wordt op het moment dat hij dit aangeeft. Niet de leeftijd bepaalt dat hij er klaar voor is, of welke lesstof hij al heeft behandeld, maar hij zelf bepaald wanneer hij klaar is om iets te leren. Een ander zeer belangrijk punt is dat kinderen altijd positief gestimuleerd worden in wie ze zijn en hoe zij dingen zien. Op het moment dat je als volwassene niet begrijpt wat een kind bedoeld, kun je dit vragen, zonder te oordelen. Vraag je ten eerste af waarom jij het niet snapt. Op de school van PuVida zijn de 'leraar' (de volwassene) en het kind gelijk.

In plaats van lesprogramma's willen we in PuVida werken met projecten waaraan iedereen mee kan werken. Een eerste project zou het bouwen van de school kunnen zijn. De kinderen kunnen bedenken hoe zij willen dat de school er uit komt te zien en samen maken ze een plan voor wat er allemaal moet gebeuren.

Het concretiseren van het onderwijs in het PuVida dorp is een ontwikkelingsproces. We willen hier graag met mensen van gedachten over wisselen. Ook komen we graag in contact met mensen die ons kunnen helpen met het opzetten van deze nieuwe vorm van onderwijs.