Waar staan we nu

14 december 2015
Na een half jaar 100% aan PuVida te hebben besteed, nemen we dankbaar afscheid van deze periode. Wat was het een bijzondere ervaring en wat hebben we veel geleerd. We hebben veel over de verschillende culturen in Belize ontdekt en gezien hoe prachtig de natuur daar is. We hebben ervaren hoe je een groot project op kunt zetten en wat daar allemaal bij komt kijken. En het allermooiste dat we hebben meegekregen is hoe bijzonder het is om je droom achterna te gaan en er vol vertrouwen voor te gaan. Hoeveel energie je daar van krijgt en wat voor mooie dingen er dan op je pad komen is bijzonder en deze ervaring heeft ons enorm verrijkt.

PuVida is nog steeds een droom van ons, maar voor nu laten we de plek, de tijd, de grootte en de vorm los. Het was voor ons financieel gezien niet langer mogelijk om in Belize te blijven en we zijn weer terug naar Frankrijk gegaan. We hebben voor Frankrijk gekozen omdat wij deze plek prachtig vinden en vanuit hier willen we verder bouwen aan onze toekomst. Nu we weer terug zijn merken we hoeveel we van Europa houden en hoe rijk wij hier zijn, in vele opzichten. Als we terug kijken op Belize zien we veel mooie dingen, maar ook hoe pittig het kan zijn om in een derde wereld land te wonen.

We staan nog steeds 100% achter de gedachtes van PuVida en wij ambiëren ook nog steeds een leven op de manier die wij hebben omschreven op onze website, maar nu gaan we ons eerst focussen op onze werkzaamheden in Frankrijk en werken we in alle rust verder aan onze droom. Het mooie is dat er ook in Zuid Europa veel geschikte grond te vinden is. Er zijn steeds meer grote stukken land en ook hele dorpen te koop en deze willen we gaan verkennen.

Veel van jullie hebben persoonlijk contact met ons gezocht en we willen graag met jullie in contact blijven. We willen een netwerk opbouwen en samen met jullie kijken hoe we opnieuw vorm kunnen geven aan een nieuwe manier van leven. We horen graag wat jullie gedachtes hierover zijn. Je kunt ook altijd contact met ons opnemen als je vragen hebt of iets willen bespreken. We hebben een Nederlands telefoonnummer waarmee we gratis kunnen bellen binnen heel Europa.

Voor nu enorm bedankt voor al jullie steun en enthousiasme, dat heeft ons altijd veel energie gegeven!

8 oktober 2015

Wat is het hele PuVida plan toch leuk en wat wordt het enthousiast ontvangen. We nemen steeds meer mensen mee naar het terrein en het is mooi om alle reacties te zien. Sommige mensen worden helemaal stil en als we vragen wat ze van het terrein vinden geven ze bijna allemaal als antwoord ‘’het lijkt wel of dit terrein is gemaakt voor PuVida’’. Een paar mensen zijn sceptisch en geven ons redenen waarom we niet zou kunnen slagen en komen dan met voorbeelden uit hun eigen verleden. Natuurlijk luisteren we hier naar en wij trekken onze lering hieruit, echter is alles in de wereld ooit begonnen met een idee en volgens ons is niks onmogelijk! Wij hebben er alle vertrouwen in dat ons plan gaat slagen en dit vertellen we ze dan ook.

De laatste maanden gebeuren er veel ‘toevalligheden’. Deze synchroniciteit laat ons zien dat we op de goede weg zijn en dat geeft ons vertrouwen. Het idee van PuVida is in december vorig jaar geboren en is zo langzamerhand een beeld geworden en wordt nu ook door anderen gedragen. Het is een groot project en we merken steeds meer dat we een hoop goede mensen nodig hebben die vanuit verschillende kanten hier aan meewerken. En gelukkig vinden we deze mensen op ons pad. Zo helpt Green Creatives uit Amsterdam ons met de website, ons beeldmerk en het marketingplan. We hebben een super leuk contact met elkaar en Alex Green begrijpt precies wat we willen bereiken. Ondertussen hebben we Jasper Rombout als tekstschrijver gevonden. Deze (oud)journalist en auteur van het boek ‘’Tuurlijk schatje’’ gaat ons helpen de teksten op de website op zo’n manier over te brengen dat dit een grote groep mensen aanspreekt en dat onze boodschap helder blijft. Wij zijn zo veel met PuVida bezig, dat het voor ons lastig is geworden om van een afstand naar onze teksten te kunnen kijken. Het is goed om een spiegel te hebben om over te kunnen brengen wat we precies willen zeggen. In een gesprek met elkaar legde hij de vinger precies op de zere plek en hij kwam gelijk met allerlei creatieve ideeën, dus dit voelde meteen vertrouwd. Geweldig om met deze toppers te werken en zo PuVida naar een hoger plan te tillen.

Ondertussen merkten we steeds meer dat we een ervaren persoon nodig hadden die met ons mee kijkt en mee beslist over de te nemen stappen. En dan komen we weer bij de toevalligheden terecht, want Franco Braus is deze man en we zijn hem ‘toevallig’ tegen gekomen toen we aan het liften waren omdat onze auto bij de garage stond. Franco neemt normaal geen lifters mee, maar deze ene keer wel. In de auto raakten we in gesprek met elkaar en zo kwamen erachter dat hij projectleider is van een groot project hier in Placensia. En laten wij nou net een projectleider nodig hebben! We hebben gelijk de volgende dag met elkaar afgesproken en een paar dagen later zijn we naar het terrein gegaan. Franco was zeer onder de indruk van het terrein en in combinatie met ons plan vond hij het echt een plaatje. Franco komt uit Italië en is drie jaar geleden in Belize komen wonen, nadat hij hier op vakantie was om even bij te komen van een drukke tijd. Hij is eigenlijk niet meer weggegaan en heeft hier een nieuw leven opgebouwd. Hij was al op zoek naar een plan zoals dit en vindt het geweldig om hier aan mee te werken. Wij zijn super blij met hem, want hij heeft veel kennis en dat kunnen we goed kunnen gebruiken. Hij is engineer en heeft ervaring met wegen, gebouwen, landschappen, duurzame energie en nog veel meer.

Daarnaast zit ook Jim Bevis sinds kort in ons team. Jim is een Amerikaan die al 54 jaar in Belize woont en hier bij veel grote projecten betrokken is geweest. Hierdoor weet hij goed in te schatten welke keuzes we moeten maken ten aanzien van bedrijven en offertes. Hij heeft ook echt zin in het PuVida plan en ziet het helemaal zitten. Dit voelt voor ons erg goed want wij hebben nog geen ervaring met bedrijven in Belize en doordat we nu ondersteund worden door twee ervaren mensen hier, weten we zeker dat we de juiste keuzes maken.

We hebben het al eens gehad over dat deze tijd pioniers nodig heeft die een nieuwe wereld creëren, zodat we een andere weg in kunnen slaan met elkaar. Het is mooi om te zien dat de weg die wij gekozen hebben een weg is die door steeds meer mensen gezien en erkend wordt. We krijgen steeds vaker mailtjes van mensen die ons volgen en geïnspireerd zijn door onze plannen en mee willen denken. Voor ons is dat echt super fijn! Hierdoor weten we dat we op het goede pad zitten en dat voelt goed. Dit wisten we natuurlijk al wel, maar het was vooral een reis die wij maakten. Dat steeds meer mensen met ons mee gaan op deze reis betekent veel voor ons.
Wij zijn onze droom achterna gegaan met de gedachte ‘’Be the change you wish to see in this world’’. Wij kunnen de wereld niet veranderen, maar wel onszelf en daardoor onze omgeving met onze gedachtes beïnvloeden. Waarom niet? Zo rooskleurig is de huidige wereld nu ook weer niet.

Wil jij ons steunen? Je kunt in ons plan investeren; hier help je ons enorm mee! Kijk hier voor meer informatie en zie wat jij er voor terug krijgt!

13 september 2015

Onze horizon verbreden en buiten de grenzen verder kijken; dat is wat we doen. Bij onze zoektocht naar geschikte terreinen voor PuVida stuitten we op nog een interessante optie. Een terrein, aangrenzend aan het terrein dat we op het oog hadden, blijkt een perfecte samenvoeging te zijn. Het terrein heeft vele “kleine” bergen en mooie valleien. Doordat er verschillende rivieren door en langs het terrein stromen, heeft het een zeer gevarieerd landschap. Het is werkelijk prachtig om daar te wandelen en paard te rijden en steeds weer verrast te worden door de verschillende landschappen en bergen. Zelfs de Maya Mountains zijn in de verte te zien, vanaf vele plekken op het terrein. Samen met het eerste terrein, waar vele meertjes en waterbronnen te vinden zijn, is het een prachtig geheel. De totale oppervlakte van de twee terreinen is 716 hectare en ongeveer 2/3 is ongerepte jungle. Er zijn meerder valleien, waarvan 250 ha zich uitstekend leent voor bewoning. De valleien waren oorspronkelijk ook jungle, maar zijn vrijgemaakt voor grasland, waar op dit moment nog koeien grazen voor de vleesindustrie.

Wij willen de twee terreinen aankopen, samenvoegen en hier ons dorp vestigen. Dit geeft het dorp de mogelijkheid om in de toekomst te groeien en tevens beschermen we 466 hectare aan jungle tegen houtkap en mono-landbouw. We hebben berekend dat bij een groot terrein de kosten per bewoner niet hoger worden dan bij een kleiner terrein, doordat alle kosten door meerdere bewoners gedeeld kunnen worden. Doordat we het grote terrein er aan toegevoegd hebben, valt het bedrag per bewoner zelfs lager uit. De open stukken in de valleien die nu grasland zijn, worden straks bewoond door mensen die op hun eigen hectare tenminste 300 verschillende bomen, struiken, gewassen, bloemen en kruiden planten. Dit zal op een duurzame manier een kleurrijke, geurrijke en voedingsrijke omgeving worden en gezonde gevarieerde voeding opleveren.

We hebben nu ongeveer alle grote terreinen die in Belize te koop zijn bezocht en hebben daardoor een goed beeld gekregen van het aanbod. We hebben ondervonden dat ons terrein ongekend is qua diversiteit en ligging. Alle terreinen hebben wel iets moois of unieks, maar zo veel verschillende componenten bij elkaar maakt het samen wel een hele mooie omgeving. Verschillende makelaars waar we mee op pad zijn gegaan vertelden ons dat ze geen ander stuk grond kennen die al deze componenten in zich heeft. Onze zoektocht is hiermee dan ook afgesloten en wij werken aan de hand van dit terrein onze plannen verder uit. We zijn thuis gekomen en zien er naar uit om hier met veel plezier de aankomende jaren iets heel moois neer te zetten.

Voordat we dit aankopen hebben we nog veel uit te zoeken en uit te werken. We laten het totale terrein onderzoeken door een expert die een rapport gaat schrijven over het terrein, waardoor we zeker weten dat het terrein geen "addertjes onder het gras” heeft. In dit rapport staat alles over de flora en fauna en geeft het ook een beeld van de grondsamenstelling en overstroming mogelijkheden. Hierdoor hebben we een duidelijk beeld van het hele terrein.

Om de woonplekken en de andere doeleinden te verdelen, hebben we een bedrijf gevonden die hiervoor de tekeningen gaat maken. We splitsen het terrein op in stukken voor bewoning en iedere eigenaar krijgt een eigendomsakte van zijn eigen stuk grond.

Ondertussen zijn we alle kosten aan het inventariseren en met bedrijven aan het praten over wat ze kunnen doen en wat dit allemaal gaat kosten. Dit is een hele studie en hier komt best veel bij kijken. We hebben bijvoorbeeld een windmolen nodig die water naar de watertoren pompt en deze watertoren moet dan weer op een berg gebouwd worden, zodat er op alle plekken op het terrein genoeg waterdruk is.

Ook is er nog geen stroom op het terrein. We gaan met zonnepanelen werken en deze willen we op een centrale plek installeren, op het dak van de werkplaats. Hierdoor is er een betere controle over het systeem en het onderhoud is veel makkelijker. Dit wordt een behoorlijke installatie, gezien er uiteindelijk 250 families komen te wonen. Ook de toegangswegen moeten we verbeteren en vooral langs de rivier zijn er stukken die verstevigt moeten worden. Al met al dus nog veel werk aan de winkel.

Het terrein heeft echter ook al veel dingen waar we als dorp enorm veel aan hebben. Zoals ongeveer 2000 kokosbomen die iedere dag enorm veel kokosnoten leveren waar olie of kokosmelk van gemaakt kan worden. Er zijn heel veel sinaasappel-, grapefruit- en limoenbomen, waardoor we nu al iedere dag verse sapjes kunnen maken. Er zijn mango-, avocado- en jackfruitbomen en nog veel meer fruitbomen. De eigenaar heeft zeven jaar geleden enorm veel teakbomen gepland en samen met alle palmbladeren die in de jungle groeien, hebben we genoeg bouwmateriaal op ons terrein om alle daken in het dorp te kunnen bouwen. Dit zijn prachtige daken die koeler zijn dan metalen daken en als het regent hoor je dit nauwelijks. De rivier heeft door de jaren heen veel zand gecreëerd en heeft heel veel mooie stenen, die we ook kunnen gebruiken als bouwmateriaal, samen met het klei / leem, wat ook aanwezig is. Zo zijn we in staat om stevige huizen te bouwen van de materialen die aanwezig zijn op het terrein. Het enige wat we van buiten moeten halen is het timmerhout voor de huizen. We hebben al een bedrijf gevonden die op een duurzame manier hout kapt uit de bossen, zodat we ook daarmee op een verantwoorde manier kunnen bouwen.

We gaan vanaf nu meer samenwerken met andere bedrijven en mensen die ons helpen om bepaalde dingen verder uit te werken, zoals bijvoorbeeld de website. We hebben een bedrijf In Nederland gevonden die ons gaat ondersteunen bij de presentatie van ons plan. De website is daardoor de komende weken volop in ontwikkeling. Verder zijn we hier in Belize in gesprek met een architect en een tekenaar die samen de tekeningen gaan maken van het ontwerp van het dorp. Hierdoor kunnen we straks een masterplan presenteren die waarschijnlijk in 3D te zien is.

We gaan binnenkort vacatures uitschrijven om verschillende mensen aan te trekken die ons volgend jaar kunnen helpen. Zo hebben we voor het Eco Resort permacultuur specialisten nodig voor de aanleg van de groente tuinen en het voedselbos, waar verschillende fruitbomen komen te staan. We hebben een kweker in Belize gevonden die 150 verschillende fruitbomen heeft en deze komen allemaal in het voedselbos. We zoeken een chef kok, met een passie voor plantaardige gerechten, die het restaurant gaat runnen en een toprestaurant neer gaat zetten, voor de gasten van het Eco Resort. Daarnaast hebben we volgend jaar nog veel meer mensen nodig. Gelukkig zijn veel mensen in Belize te vinden, maar specialisten zullen we buiten Belize aantrekken, omdat deze specialisten hier moeilijker te vinden zijn. Dus hou ons in de gaten of geef het door aan mensen in je omgeving die klaar zijn voor een nieuwe uitdaging! Binnenkort plaatsen we de vacatures op onze Facebook pagina.

Zie hier de (lucht) foto's van het terrein.

29 augustus 2015
Na veel uitzoekwerk en heel veel mensen ontmoet te hebben, zijn we nog steeds zeer te spreken over het stuk grond dat we op het oog hebben. We zijn eerst naar Land Departement (soort van kadaster) geweest om te checken of alle papieren klopten. We werden van het kastje naar de muur gestuurd en niemand leek te weten welke afdeling ons de juiste gegevens kon geven. Er stonden kasten die uitpuilden van de plattegronden en voor ons zat er totaal geen logica in, maar iedereen was relaxt. Uiteindelijk hebben we alle benodigde papieren gekregen en bleek alles in orde te zijn. In het hele gebouw was het steenkoud door alle airco's die aanstonden, dus we waren blij weer buiten te zijn waar het altijd lekker rond de 34C is.

Met de benodigde papieren zijn we naar de stroomleverancier van Belize gegaan om te informeren wat de kosten zijn om een kabel te trekken naar ons terrein. Dat is een duur grapje: het kost tussen de $150.000 en $200.000 USD per mile en we hebben minimaal drie mile nodig. Vanzelfsprekend willen we eigenlijk het liefst direct helemaal ''off the grid'' zijn en onze eigen stroom opwekken, daarom hebben we ook contact gelegd met drie verschillende bedrijven die zonnepanelen verzorgen. We hebben samen een plan voor ons dorp gemaakt. Als we kiezen voor zonnepanelen moeten we eenmalig een grote investering doen, maar het voordeel is dat we daarna tussen de 15 en 20 jaar gratis stroom hebben. Wat het precies gaat kosten en hoe we het gaan doen dat horen we binnenkort, maar het gaat wel een behoorlijk project worden. Voor tenminste vijftig families en tussen de 10 á 20 vakantie huisjes, een restaurant, winkels en werkplaatsen, kortom een heel dorp, moeten we stroom hebben. We willen centraal op een punt alle stroom opwekken en daarom zaten we te denken om het hele dak van de houtwerkplaats vol zonnepanelen te zetten. De rest van de stroom wekken we dan op bij een bron waar we behoorlijke stroming hebben, daar kunnen we dan via hydro stroom opwekken.

In Belize gaat een eventuele aankoop niet via een notaris maar via een advocaat. Via via hebben we een goede advocaat gevonden in Belmopan (hoofdstad van Belize) en deze heeft ons alles uitgelegd. Hij liet ons zien dat de toegangswegen naar het terrein niet officieel zijn, waardoor we eventueel in de toekomst gezeur kunnen krijgen en deze wegen niet meer mogen gebruiken. Dit moeten we dus voor de aankoop oplossen. De wegen hoeven niet perse officieel gemaakt te worden, maar we moeten van de eigenaren een verklaring hebben waarin staat dat wij deze wegen mogen gebruiken. Omdat wij met meer dan 50 families op het stuk grond gaan wonen en willen dat iedereen rechtmatig eigenaar is van zijn stuk grond, moet het stuk grond in kavels verdeeld worden. De advocaat gaat dit ook verzorgen voor ons, echter zitten daar nog wel wat haken en ogen aan. Belize heeft namelijk de Engelse grondwet en daarin staat dat iedere eigenaar zelf mag weten wat hij doet met zijn stuk grond. Op zich niets mis mee, echter willen we graag dat alle bewoners in de geest van het dorp gaan handelen en niet in een keer een totaal ander idee heeft waardoor dit niet past binnen een eco dorp. Hoe we dit aan gaan pakken is nog even zoeken. Wat we sowieso al kunnen doen is een soort van convenant maken waardoor we toch een beetje de controle houden met elkaar. We gaan dit verder onderzoeken en komen hier later op terug.

Verder zijn we op huizenjacht geweest voor de vakantie huisjes en we hebben verschillende bedrijven bezocht die houten prefab huizen bouwen. We hebben in San Pedro een project gezien waar ongeveer 300 vakantiehuizen komen te staan en we mochten daar een kijkje nemen. Super mooie huisjes, heel smaakvol ingericht met een mix van strand, Provençaals, Lodge en een Toscaanse look. Helemaal van hout, met een terras aan de voorkant en zeer verschillende modellen. Ze zijn wit afgelakt van binnen en buiten. Het zag er allemaal prachtig uit en we kregen steeds een beter plaatje van hoe wij het voor ons zien. Ons idee is om alle vakantiehuisjes een andere look te geven. Alle huisjes in een andere vorm, grootte en gebouwd met verschillende materialen. Wel compleet van natuurlijke materialen, maar zeer divers in de uitvoering. In deze stylen variatie zal iedereen zijn eigen smaak kunnen vinden, waardoor iedere gast zich op zijn gemak voelt. In combinatie met de tuinen rondom de huizen willen we een grote diversiteit in de natuur laten zien, waardoor iedereen heerlijke geuren en kleuren kan waarnemen. Tegen de bergwand, waar de jungle begint, willen we hoog in de boomtoppen verschillende terrassen maken waar we mooie safari tenten neerzetten. Vanuit het midden van de jungle heb je dan een prachtig uitzicht over de vallei.

We vinden het heerlijk om zo bezig te zijn met alle ontwikkelingen en voelen ons echte projectontwikkelaars, maar dan op de groene toer. Het is nog een hele kluif om alles uit te zoeken en neer te zetten maar het komt steeds dichterbij. En hoe meer we uitzoeken en de puzzelstukjes op zijn plaats beginnen te vallen, hoe meer we zien hoe prachtig dit hele plaatje begint te worden. En wat zijn wij blij dat we voor Belize hebben gekozen, waar veel dingen nog kunnen vanwege de prijzen, maar ook in de vrijheden die je hebt om iets neer te zetten zoals dit.

Aankomende week gaan we nog zeven terreinen bezoeken om uit te zoeken of we nu echt een troef in onze handen hebben of dat er nog meer prachtige terreinen zijn die aan onze verwachtingen voldoen. Ook zijn we onze website aan het omgooien en herschrijven waardoor deze er soms een beetje rommelig uit kan zien, maar wat gaat het mooi worden!

15 augustus 2015
Gisteren hebben we een heerlijke dag gehad. We hadden een afspraak met de eigenaar van het terrein dat we op het oog hebben en dit was een zeer plezierig gesprek. Hij heeft het terrein al 25 jaar in zijn bezit en moet er afstand van doen omdat zijn leeftijd (75) het niet meer toelaat om zo'n groot terrein te beheren. Met pijn in zijn hart heeft hij tot nu toe twee andere kopers gehad en deze willen het terrein helemaal boom-vrij maken, zodat ze het kunnen gebruiken als landbouwgrond. Gisteren hebben we onze plannen met hem besproken en het klonk hem als muziek in de oren. Hij vond het prachtig dat we weinig van de natuur weg willen halen en juist veel meer willen planten. Hij weet ook zeker dat Belize juist zulke initiatieven nodig heeft om de natuur en de ecosystemen in tact te houden. Hij wil ons ondersteunen in onze plannen en heeft als voormalig staatssecretaris van gezondheid een mooi netwerk in Belize. Het fantastische aan dit terrein zijn de ongekende mogelijkheden, mede doordat er en een rivier langs het terrein stroomt en er vele kleine meertjes zijn. Hierdoor is er genoeg vers water aanwezig voor de tuinen van alle bewoners. Op de rivier kan je met een kano varen en als je iets verderop stroom opwaarts zou beginnen, kan je een heerlijke trip terug maken naar ons dorp. Er zijn drie bronnen op het terrein waarvan het koele water zo uit de bergen komt, wat we als drinkwater kunnen gebruiken. Grenzend aan het terrein zit de jungle met bergen en daar kan in de koelte gewandeld worden en ook willen we tours organiseren die mensen ter paard kunnen doen. Aan het eind van het gesprek hebben we met de eigenaar afgesproken dat we de aankomende weken aan ons businessplan werken en dat we contact houden.
Daarna hebben we een enorme houtzagerij bezocht om te kijken wat ze ons kunnen leveren. We willen graag dat alle huizen in ons dorp van natuurlijke materialen gemaakt worden en onder andere hout is daar een prachtig materiaal voor. Gelukkig groeien hier in Belize genoeg bomen, maar helaas gebeurt het rooien niet altijd op een duurzame manier. We waren dan ook super gelukkig toen we hoorden dat dit bedrijf als enige in Belize het SFC keurmerk heeft. Dit houdt in dat hun bomen op een duurzame manier gerooid worden en er alleen paden worden gemaakt om de bomen uit de jungle te kunnen slepen. Ze hebben een planning waarbij ze precies in de gaten houden hoeveel bomen er gerooid worden per vierkante kilometer. Een paar maanden per jaar zijn de houthakkers in de jungle bezig en het grootste gedeelte van het jaar heeft de jungle rust en stilte. Doordat ze op deze duurzame manier werken kan dit voor eeuwig door blijven gaan. De eigenaar Jeffrey van het bedrijf Yalbac is een behulpzame man die alles met passie verteld en zich sowieso inzet voor duurzaamheid. Ook hij staat vierkant achter onze plannen en wil ons helpen waar mogelijk.
Aan het einde van de dag hebben we een bedrijf bezocht dat prefab houten huisjes bouwt. We kwamen toevallig een huisje tegen in Placencia dat we zo ontzettend mooi vonden qua stijl en afwerking, dat we graag een kijkje wilden nemen bij dit bedrijf. De eigenaar Kenneth van het bedrijf Caribbean Homes was zelf net weg en nodigde ons uit om komende week te komen kijken bij een project dat ze aan het afronden zijn en waar veel voorbeeld huisjes staan. Dit is in San Pedro, een mooi schiereiland, dus daar gaan we komende week graag heen! Een kwalitatief hoogstaand bedrijf dat met enorme passie en originaliteit de ontwerpen maakt en eventueel zelfs de inrichting kan verzorgen.
Dit alles zet ons op scherp en er is een gezonde haast om ons bedrijfsplan en het financiële plan af te maken. Doordat we een terrein hebben gevonden begint alles nu steeds tastbaarder te worden en komt het steeds dichterbij. Dat neemt niet weg dat we nog enorm veel moeten uitwerken en organiseren voordat we zover zijn, maar er is bij ons een heerlijke drive ontstaan en daar zijn we erg blij mee.
Steeds meer mensen worden enthousiast van PuVida, denken met ons mee en helpen waar ze kunnen. Een bijzondere ervaring! We hebben nu een leuk clubje mensen om ons heen die ons vanuit Nederland en hier in Belize bij van alles en nog wat ondersteunen en helpen om contacten te leggen via hun netwerk. Alles gaat zo veel sneller en makkelijker en we voelen ons erg ondersteund. Hier zijn we iedereen heel erg dankbaar voor!

9 augustus 2015
Na twee maanden letterlijk ‘’off the grid’’ te hebben geleefd, zijn we sinds afgelopen week weer terug in de wereld van stroom, wifi, wasmachine, koelkast, blender en een warme douche. We hebben ontzettend veel geleerd en ervaren de afgelopen tijd. Ook hebben we geleerd hoe wij het straks vooral niet willen; terug gaan in de tijd waarin de net genoemde ‘’gemakken’’ er niet zijn. Het was een te grote overgang en bovendien merkten we dat leven zonder stroom en internet ons isoleerde en een soort van eentonige routine maakt van je dagindeling. Dit omdat de ‘’gemakken’’ ons leven veraangenamen en zorgen dat je zelf controle hebt over je dagindeling.We hebben hard gewerkt aan ons huisje. Een à twee keer per week brachten we onze was naar een wasserette in de stad, waar we achter internet konden werken (tussen de trommels en een enorme tv die keihard aanstond). De keuze om voor dit huis te gaan hebben we genomen vanuit ons hart, dus spijt hebben we niet, maar nu maken we een andere keuze. We mochten er zo lang blijven wonen als we wilden, maar voor ons is het verhaal nu afgelopen. Het is klaar. De komende maanden staat weer helemaal in het teken van PuVida. We gaan verder werken aan ons businessplan en uitzoeken hoe alles werkt in Belize. Daarom wilden we een huis met snel internet in een inspirerende omgeving. En die hebben we gevonden.

Soms vragen we ons af: what were we thinking? Om een huis te bouwen midden in de jungle, zonder elektriciteit en internet. Maar we hebben veel geleerd; wijze lessen die we ook zeker voor ons dorp goed kunnen gebruiken.

Doordat wij twee maanden in een Maya dorp hebben gewoond hebben we de Maya’s echt meegemaakt en met alle cultuurverschillen was dit best pittig. In het begin lijkt alles prachtig, maar we hebben de realiteit leren kennen van het leven bij de Maya’s. Honden zijn er vooral om te blaffen, zodat de eigenaar weet dat er iemand langsloopt, met als resultaat dat je dag en nacht naar dit geblaf moet luisteren. Kippen lopen over ieder erf en hanen beginnen vrolijk s ‘morgens rond 3 uur hun haantjesgedrag te vertonen. Iedere haan in de omgeving zet dan zijn keel op. Ook muziek aanzetten heeft meer te maken met het tonen van je volume, dan dat je lekker gezellig een muziekje luistert. Dagelijks werden we s’ nachts of ze s’ morgens heel vroeg wakker van de muziek. Het was ons al wel bekend dat veel mensen in Belize harde muziek draaien, maar we hadden niet verwacht dat de Maya’s dat ook deden, midden in de jungle. Verder hebben we gezien dat de meeste Maya mensen zelf een stukje grond hebben voor het verbouwen van mais of andere gewassen. Deze stukken grond bevinden zich rondom een dorp en gaan vaak ver de jungle in. Op google maps kun je zien dat hele stukken jungle verloren zijn gegaan door deze manier van landbouw. Op deze kleine stukjes grond wordt vaak landbouwgif gebruikt, waardoor het grondwater ook vervuilt wordt. We zijn dankbaar dat we door deze ervaring hebben geleerd dat we niet te dicht bij een dorp willen wonen.

De zoon van de medicijnman, van 31 jaar woont nu in het huis dat we gebouwd hebben, met zijn vrouw en twee kindjes (van 3 maanden en 2 jaar). Daarvoor woonden ze of bij zijn ouders (samen met zijn twee andere broers en zijn nichtje), of bij haar ouders en er waren ook weken dat ze niet samen konden zijn. We hebben de meeste dingen in het huisje achtergelaten. Ze hebben nu als enige van de familie een wc huisje met wc-bril, een douche, een keuken, een kooktoestelletje, een bed en een matras. We hebben hun gegeven wat wijzelf het allerliefst willen: een eigen plekje op je eigen stuk grond. Dat is een van de mooiste lessen die we hier hebben geleerd: hoe bijzonder het voelt als je iemand anders geeft en gunt wat je zelf het allerliefst zou willen hebben.

Nu aangekomen in Placencia, waar we voor de aankomende 3 maanden een huis gehuurd hebben, merken we dat we meer op onze plaats zijn. Dit is een heerlijke plek aan zee, met voor de kust vele eilandjes. Een zeer inspirerende omgeving, waardoor we verder kunnen werken aan ons PuVida plan. We moeten namelijk nog zo ontzettend veel doen en uitwerken. We beginnen de aankomende maand met het schrijven van het business plan en werken ook het financiële plan uit. Het huis dat we huren is van AJ, hij woont al 20 jaar in Placencia en heeft een bedrijf van allerlei verschillende tours organiseert. Jungle tours waarbij je soms dagen over een rivier met een kano vaart en kampeert in de jungle, maar ook trips naar een van de eilanden voor de kust om te snorkelen, duiken of kitesurfen. AJ kent Belize daardoor op zijn duimpje en via hem zijn we in contact gekomen met iemand die een heel mooi stuk grond te koop heeft voor ons dorp.

We zijn er ondertussen al twee dagen geweest om te kijken en volgens mij zijn we verliefd! Het is 121 hectare en heeft een brede rivier langs het terrein en vele kleine en grote meertjes waarvan eentje een bron is, waar vers water vanuit de grond omhoog komt. Een derde van het terrein bestaat uit jungle en de rest van het terrein is redelijk vlak en omringd door bergen. Er zijn grote stukken grasland waar koeien en paarden grazen tussen het hoge gras en er staan enorme bomen die Seba genoemd worden; echte “Avatar” bomen. Er staan enorm veel kokosnootbomen op het terrein en vele fruitbomen. We hebben het terrein helemaal verkent en hebben daardoor ook ervaren hoe enorm groot een terrein van 121 hectare eigenlijk is. Het prachtige aan zo’n groot terrein is dat je er veel verschillende dingen kunt doen en in combinatie met onze ideeën er direct werkgelegenheid en een bron van inkomsten is voor toekomstige bewoners. Doordat we zo’n goed gevoel bij dit terrein hebben, zet dit veel zaken in beweging en gaan een heleboel dingen in een stroomversnelling.

We zijn gisteren uit eten geweest met een Amerikaans stel dat twee jaar in een ecodorp gewoond heeft hier in Belize. Het was interessant om hun ervaringen te horen. Ook vertelden we van onze plannen, hoe wij het willen indelen en wat de doelstellingen zijn. Doordat zij al veel ervaring hebben met het reilen en zeilen in een ecodorp, was het natuurlijk super om te horen dat ze het een goed businessplan vinden.

14 juni 2015
Het is alweer twee weken geleden dat we aankwamen in Belize City. We hebben daar de eerste twee dagen een taxi chauffeur ingehuurd om een auto te kopen. Onze Beliziaanze taxichauffeur Rene scheurde ons van hot naar her en zo is het ons gelukt in deze twee dagen een auto te kopen, op naam te zetten en te verzekeren. Daarnaast hebben we Rene de oren van zijn kop gevraagd over hoe alles werkt hier in Belize. Zo komen we erachter dat alle supermarkten hier gerund worden door Chinezen. Zij hebben voordelige regelingen als ze hier een bedrijf beginnen. Ook leren we dat de kippen en eieren in alle supermarkten bij de Beliziaanse Amisch vandaan komen en dat zij geen belasting hoeven te betalen. Rene verteld ons nog veel meer over Belize, daarover later meer.

Beide dagen halen we 's middags Rene's vrouw van haar werk en gaan we met z'n vieren lunchen. Wat een super idee is dit! Het is gezellig, we besparen veel geld omdat we geen auto hoeven te huren en niet veel nachten in een hotel in Belize City hoeven te slapen. Daarnaast is het ook nog eens super informatief om twee dagen met een local op pad te zijn. 

Na deze hectische dagen besluiten we om een paar dagen tot rust te komen in http://swanvillasbelize.com/ Wat een super mooi plekje!! Het is ook nog eens goedkoop in vergelijking met de rest in Placencia. De eigenaren zijn super vriendelijk en we hebben er een waardevol contact aan overgehouden.

Op dit moment schrijf ik dit vanuit ons nieuwe, zelf gebouwde huisje in het dorpje San Pedro Columbia, bij de Maya Mountains, in het zuiden van Belize. We zijn hier terecht gekomen door onze kano chauffeur George, die ons naar de Maya Mountain Research Farm bracht, waar we veel wilden leren over permacultuur. We waren van plan daar een aantal weken te blijven, echter zijn we hier één nacht gebleven omdat het voor ons een beetje te "off the grid" was. Terug varende met de kano over een schitterende rivier, dwars door de jungle, raakten we in gesprek met George die ons uitnodigde om bij hem te overnachten. Eventueel had hij een huis voor ons te huur. Aangekomen bij zijn huis kwamen we tot de ontdekking dat het huis dat hij ons wilde verhuren bestond uit een dak en de rest moest nog komen. Oplossingsgericht als we zijn, zaten we met elkaar te overleggen wat de mogelijkheden waren. Uiteindelijk hebben we een deal gemaakt: wij betalen het materiaal en samen bouwen we het huis af. We mogen zo lang blijven als we willen en we richten het zo in dat ze het later kunnen verhuren.

De reden dat we dit gekozen hebben is de plek, de tuin en de mensen in dit dorp zijn super vriendelijk en maken altijd even een praatje. Het huis staat aan het eind van het dorp, aan de rand van de jungle. De tuin staat vol met mango, avocado, limoen, kokosnoot, papaya, sinaasappel, cacao (wist je dat dat een hele zachte zoete vrucht is?!), ananas en bananen bomen. Het voelde hier gelijk goed en het huis is een prachtig traditioneel Maya huis, met een kokosbladeren dak. Dat is koel, het maakt niet zo'n lawaai als het regent (toch handig in het regen seizoen) en het ook nog eens een mooi hoog dak. We zijn nu 10 dagen aan het bouwen en het is voor 90% af.

De eerste week hebben we in George zijn huis geslapen en gingen we even terug in de tijd. Geen wc, geen douche, geen bed, geen keuken; enkel en alleen een buitenkraan waar we ons konden wassen. We sliepen in onze hangmat en hadden een hond met vlooien naast ons slapen, die de hele nacht lekker aan het krabben was. Regelmatig kwam er ook nog een groepje kippen binnen gestormd. Kortom, een echte beesten bende. Dit was voor ons een hele stap en na een week waren we er ook wel klaar mee. Nu zitten we dan heerlijk in ons zelfgebouwde huisje. Gisteren hebben we onze douche aangesloten en voor het eerst in 10 dagen weer een echte douche genomen. Wat voel je je dan rijk!

We zijn van plan om vanuit hier Belize verder te ontdekken en doordat we nu een plekje hebben voor de aankomende maanden, hebben we een basis voor onszelf gecreëerd. Hier zijn we super blij mee. Voor ons is een vaste woonplek een must, want van hot naar her verhuizen kan soms best vermoeiend zijn.

Vandaag hebben we de eerste zaadjes in de grond gestopt, om de komende maanden groente uit eigen tuin te kunnen eten. Kortom, het was een avontuur en een uitdaging, maar we hebben een heerlijk plekje gevonden voor de aankomende tijd! 

25 mei 2015
Afgelopen dinsdag zijn we aangekomen in Belize en we zijn gelijk doorgereisd naar het eiland Caye Caulker, een uur varen met de watertaxi vanaf Belize City. Met ons hele hebben en houden, wat bestaat uit vier koffers en twee handbagage tassen, zijn we op de boot gestapt naar dit prachtige reggae eiland. Heerlijk een week vakantie om rustig bij te komen om vervolgens fris en fruitig aan onze ontdekkingsreis door Belize te beginnen.

Een paar dagen op dit eiland geeft ons al een aardige indruk van het land Belize en onze eerste indruk is super goed! Iedere dag staan we vroeg op om alles in ons op te snuiven en we merken dat we een goede keuze hebben gemaakt. Dat is ook maar afwachten als je er zelf nog nooit geweest bent, maar je intuïtie is je beste raadgever, blijkt ook nu weer!

Aankomende tijd gaan we veel plekken ontdekken en uitvinden hoe alles hier werkt in Belize. Want dat is heel anders dan in Europa, dat hebben we al wel gemerkt. Toch houden we daar wel van; niet precies weten hoe het zit, maar door te netwerken en veel te vragen komen we precies waar we willen zijn. En iedereen lijkt ons wel met van alles te willen helpen en geven ons super veel informatie en tips.

Morgen gaan we eerst een auto kopen in Belize City en dan vanuit daar verder kijken. Ons plan is om iedere maand in een ander gedeelte van Belize een huisje te huren, waardoor we echt ieder gebied leren kennen en mensen ontmoeten die ons verder kunnen helpen. Vanuit daar krijgen we dan een beeld van wat voor ons de beste plek is. We hebben er super veel zin in! Het feest gaat beginnen!

4 mei 2015
We hebben afgelopen week alles ingepakt in Frankrijk en donderdag zijn wij naar Nederland afgereisd. We hebben afscheid genomen van Frankrijk en de mensen die we daar ontmoet hebben. Na 2 jaar kom je erachter wat je hebt opgebouwd en wat je achter laat. Het was een heerlijke tijd waarin we veel ontdekt hebben en mooie mensen hebben ontmoet. De mensen die we ontmoet hebben zijn vrienden van ons geworden en zullen we meedragen in ons hart. Een aantal zullen we ook zeker weer in Belize ontmoeten. De ervaringen van de afgelopen 2 jaar hebben ons op een punt gebracht waarin we tot de ontdekking zijn gekomen dat we tot veel meer in staat zijn dan we zelf dachten. We zijn hierdoor enorm gegroeid in onze persoonlijke ontwikkeling. Aankomende 2 weken gaan we familie, vrienden en ook toekomstige bewoners van PuVida bezoeken. We hebben met 7 mensen afgesproken en kijken daar enorm naar uit. We stappen maandag 18 mei op het vliegtuig naar Belize om ons daar de eerste maanden te richten op het onderzoeken van Belize en de verschillende stukken grond die te koop staan. Uiteindelijk is ons plan om voor het einde van 2015 een stuk grond te kopen en te beginnen met het vormgeven van het dorp.

Afgelopen weken werden we enorm opgeslokt door de afronding van ons werk in Frankrijk en hierdoor hebben we gemerkt dat het leven je soms enorm kan afleiden van de essentie, waardoor je helemaal kunt vergeten waar het nu eigelijk om draait. Nu we dit leven achter ons hebben gelaten en we ons volledig op PuVida kunnen richten, kunnen we dit ook veel intenser doen, met al onze aandacht. Om ons heen merken we dat heel veel mensen opgeslokt worden door het leven en daardoor in de ruis de essentie niet meer zien. Terwijl dit wel enorm belangrijk is om je leven vorm te kunnen geven zoals jij het wil en niet zoals er van je verwacht wordt. We hebben zelf gemerkt dat het belangrijk is om af en toe even uit de ruis te stappen en je te realiseren en af te vragen of alles nog wel klopt voor jezelf. We wisten dat we uit die ruis moesten stappen om daar niet verder in opgeslokt te worden en dit heeft ons gebracht op het punt van PuVida. Niet om daar een nieuwe ruis te creëren, maar om geruisloos terug te gaan naar de essentie.

29 maart 2015
De eerste pagina’s van onze website zijn in het Engels vertaald (en ook al te lezen op de site!). Er zullen snel meerdere pagina’s volgen. Vanuit het Engels worden de pagina’s is het Spaans vertaald. Hier zijn wij super blij mee, omdat veel mensen in Noord- en Zuid-Amerika de website dan kunnen lezen. Zo kunnen we meerdere mensen bereiken en nieuwe bewoners aantrekken. Vanuit Nederland hebben de eerste medebewoners zich bij ons aangesloten. Binnenkort zullen zij zich voorstellen op de website. Nog 4 weken en dan vertrekken we vanuit Frankrijk naar Nederland, om daar de laatste dingen te regelen en vrienden en familie te bezoeken. En dan gaan we in mei, samen met de andere bewoners, naar Belize! We zijn nu nog hard bezig met onze laatste werkzaamheden af te ronden, alle werkzaamheden over te dragen en afscheid te nemen van onze klanten. Daarnaast werken we dagelijks aan onze website. Het is veel schakelen en focus houden, maar ondanks dat voelt het super goed. Vandaag gaan alles even loslaten en lekker uitwaaien aan de kust!

8 maart 2015
Deze week zijn we bezig geweest met de statuten voor de stichting. Het is veel werk om deze geordend op een rijtje te zetten. Want wat zet je er wel in en wat niet? Hoe zetten we alles duidelijk, maar ook positief neer? We willen een dorp opzetten wat zich juist gaat vormen vanuit vrijheid, alleen willen we wel dat het een bepaalde kant opgaat. Hoe kiezen we, zonder mensen beperkingen op te leggen, een vorm die weergeeft wat we willen en vooral wat we niet willen? Het is een puzzel waarbij de stukjes steeds meer in elkaar passen en een geheel beginnen te vormen. Het dorp begint steeds meer ‘body’ te krijgen.

Daarnaast hebben we veel contact met een geïnteresseerd echtpaar, dat ook naar Belize wil! Na wat heen en weer gemaild te hebben, hebben we vorige week zondag voor het eerst met ze getelefoneerd. Vandaag hebben we weer met elkaar gebeld en het voelt heel goed. We willen elkaar goed leren kennen en we zijn aan het aftasten of we dezelfde ideeën hebben. Tot nu toe komen die overeen en soms hebben we een punt van discussie, maar we komen er altijd uit. We zijn de statuten voor de stichting momenteel samen vorm aan het geven. We vinden het super fijn dat we de werkzaamheden met hun oppakken. Voor ons gevoel gaat alles nu twee keer zo snel. We vullen elkaar goed aan! Dit zijn de eerste echt geïnteresseerden die mee willen naar Belize. Wel hebben we mailcontact met mensen die zeggen dat ze zich graag hadden aangesloten als we in Europa waren gebleven. Het is natuurlijk jammer dat we door een andere keuze van continent ons momenteel niet samen kunnen voegen. We zien er naar uit dat de website straks in het Engels en in het Spaans vertaald is, zodat meerdere mensen zich bij ons aan kunnen sluiten, aangezien we dan meer mensen kunnen bereiken die al in de buurt van Belize wonen.

24 februari 2015
Vorige week hebben we onze website bekend gemaakt op Facebook en we wisten niet wat ons overkwam. De ene na de andere reactie druppelde binnen. Mailtjes, telefoontjes en organisaties die ons benaderden om een artikel te schrijven. Onze website maakt veel los! Mensen delen hun enthousiasme of vertellen persoonlijke verhalen, heel eerlijk, alsof er een masker is afgevallen. Ook laten ze weten dat we een inspiratiebron voor ze zijn. We willen toegankelijk zijn en zo veel mogelijk mensen inspireren. Het is dan ook geweldig om op deze manier te ervaren dat dit lukt, we zijn hier erg dankbaar voor!
 
17 februari 2015
Vandaag hebben we een mail gestuurd naar een bedrijf dat andere bedrijven ondersteunt, op allerlei verschillende manieren. Daar willen we graag een gesprek mee hebben om te kijken of en hoe zij wat voor ons kunnen betekenen. Want alle hulp is wenselijk! 2 jaar geleden hebben we ons bedrijf in Frankrijk opgezet en we weten hoeveel tijd en energie dit kost. Het dorp opzetten in Belize, de stichting opzetten, de website maken en vormgeven, veel gesprekken voeren met mensen die geïnteresseerd zijn of gewoon meer willen weten. Het is allemaal niet niks. En dat maakt het juist heel erg leuk. Elke dag ziet er anders uit en elke dag is weer een nieuw proces.

Ook hebben we vandaag een eerste gesprek gehad met iemand die ons wil helpen met het opzetten van de stichting (Jeej!). Dit is hard nodig om alles ook officieel te maken. Hierdoor merken we ook dat veel zaken meer inhoud krijgen doordat je het echt op papier moet zetten. Een mooi proces en leuk om mee bezig te zijn. 

Onze site is de weide wereld in! Aan het eind van de dag hebben we onze website op Facebook gezet. Wat een positieve reacties allemaal, we voelen ons gesteund. Dank jullie wel lieve mensen, dat doet ons goed!

14 februari 2015
Op dit moment zijn we bezig met de website verder vorm te geven en mensen erbij te betrekken die ons willen ondersteunen of zich aan willen sluiten. Dus we zijn op zoek naar medebewoners! Ook zijn we alle werkzaamheden en verantwoordelijkheden die we hier in Frankrijk hebben, aan het afsluiten en overdragen. Er lopen nog verschillende projecten en als we deze afgerond hebben, pakken we onze biezen, regelen we de laatste dingen in Nederland en vliegen we naar Belize! Bijna iedere dag schrijven we een stukje over onze belevenissen en ervaringen en komen we steeds een stapje dichterbij.

De bedoeling is om ook investeerders bij ons plan te betrekken. Met de investeringen willen we de aankoop van het stuk grond en de eerste bouwwerken financieren. Dus ook investeerders zijn zeer welkom! We gaan dit via een crowdfunding website organiseren en via stichting PuVida, die we nu aan het oprichten zijn.